T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
AFYONKARAHİSAR / BOLVADİN - Derekarabağ İlkokulu

1. KILIÇARSLAN

1. KILIÇARSLAN

 

Türkiye Selçuklu Devleti’nin kurucusu Kutalmışoğlu Süleyman Şah’ın oğlu ve İkinci Türkiye Selçuklu Sultanıdır.

 

Babası Süleyman Şah’ın 1086’da Suriye seferinde Melik tutuş’a yenilmesi ve ölümü üzerine, Büyük Selçuklu Sultanı Melikşah onun oğulları Kılıç Arslan ve Davud Arslan’ı İsfahan’a götürdü. Kılıç Arslan burada altı sene iyi bir eğitim ve öğretim görerek, Türk-İslam terbiyesi ile yetiştirildi.

 

Kılıç Arslan, 1092’de Büyük Selçuklu Sultanı Berkyaruk’un izni ile Anadolu’ya gelerek İznik’te altı yıldır boş duran Türkiye Selçukluları tahtına çıktı. Yanındaki Türkmen ailelerini İznik’e yerleştirerek, Anadolu’da dağılmış olan birliği yeniden tesis etti.

 

Türkiye Selçuklu Devleti’nin en buhranlı devrelerinde hükümdar olan Birinci Kılıç Arslan, teşkilatçı bir devlet adamıydı. Üstün kumandanlık kabiliyetine sahip, hayatı mücadele içinde geçen büyük bir kahraman ve gazidir. Mutaassıp haçlı ordusuna ağır kayıplar verdirerek, Türklerin Anadolu topraklarından atılamayacağını ispat etti. Çok hayır işleyip ahalisinin sevgisini kazandı. Hıristiyan halka da adalet ve şefkatle davrandı. Bu yüzden devrin tarihçileri "Kılıç Arslan’ın ölümü Hıristiyanlar için de bir matem oldu" demişlerdir.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 20.03.2018 - Güncelleme: 20.03.2018 12:32 - Görüntülenme: 186
  Beğen | 1  kişi beğendi