T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
AFYONKARAHİSAR / BOLVADİN - Derekarabağ İlkokulu

AKŞEMSEDDİN

AKŞEMSEDDİN

 

Akşemseddin; Osmanlı bilgini, hekimidir. Asıl adı Mehmet Şemsettin bin Hamza’dır. 1390 tarihinde dünyaya gelmiştir. Henüz küçük yaşlardan itibaren eğitime, sanata ve öğrenmeye meraklı olan Akşemseddin,  iyi bir medrese eğitim aldıktan sonra üstün zekâsı ve çalışma gücüyle başta İslami ilimler olmak üzere tıp, astronomi, biyoloji ve matematikte dönemin âlimleri arasında yerini almayı başarmıştır.

 

Medresede birçok öğrenci yetiştirmiş ve tıp alanına birçok bilgi kazandırmıştır. Gösterdiği başarılar ve sunduğu eserlerle şanı saraya kadar uzanan Akşemseddin, daha sonra Fatih Sultan Mehmed’in hocalığına getirilmiştir. Sadece şehzadelik yıllarında değil İstanbul’un fethedilmesinde de büyük rol oynayarak Fatih Sultan Mehmet’in doğru kararlar almasında etkili olmuş ve ona her daim yardımcı olmuştur. Akşemseddin bu sebeple sadece iyi bir tasavvuf âlimi değil aynı zamanda iyi bir danışman olarak görev almıştır.

 

Tıp ve eczacılık dallarındaki çalışmalarıyla Lokman-ı Sâni yani İkinci Lokman unvanını kazandı. Dünya malına önem vermeyen ve Fatih Sultan Mehmed’in büyük saygı ve sevgisini kazanan Akşemseddin, Göynük’te vefat etmiştir.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 20.03.2018 - Güncelleme: 20.03.2018 12:34 - Görüntülenme: 183
  Beğen | 1  kişi beğendi