T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
AFYONKARAHİSAR / BOLVADİN - Derekarabağ İlkokulu

ALİ KUŞÇU

ALİ KUŞÇU

 

Ali Kuşçu, Türk matematikçi ve gökbilimcidir. Gerçek adı Ali Bin Muhammed’dir. Türk-İslam dünyasında büyük astronomi bilgini olan Ali Kuşçu 1400 senesinde Semerkant’ta doğmuştur. Babası ünlü Türk astronomu ve sultanı Uluğ Bey’in kuşçusu olduğundan dolayı ailesi ‘Kuşçu’ lakabıyla bilinir.

 

15. yüzyıllarda yaşayan bilim insanlarından birisidir. Küçük yaşlardan itibaren matematik ve astronomi bilimine ilgi duyan Ali Kuşçu dönemin en büyük bilginlerinden matematik ve astronomi dersleri aldı. Ayrıca Uluğ Bey’in yardımcılığını ve rasathane müdürlüğü görevlerini yaptı. Ali Kuşçu, Fatih Sultan Mehmet’in daveti ile İstanbul’a geldi. Ali Kuşçu’nun İstanbul’a gelişi önemlidir; çünkü o zamana kadar İstanbul’da astronomi ve matematik bilimleriyle uğraşan güçlü bir bilgin yoktu. Osmanlı-Akkoyunlu sınırında büyük bir merasimle karşılanan Ali Kuşçu Ayasofya Medresesinde müderris oldu.

 

Yaşamının sonuna kadar gençleri yetiştirmekle meşgul oldu. Ali Kuşçu İstanbul’da o döneme kadar astronomi ile uğraşan ilk bilgindi. Onun ders vermeye başlaması ile İstanbul medreselerinde astronomi ve matematik alanında büyük gelişmeler sağlandı. Ali Kuşçu 1474 yılında İstanbul’da hayatını kaybetti.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 23.03.2018 - Güncelleme: 23.03.2018 09:58 - Görüntülenme: 175
  Beğen | 1  kişi beğendi