T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
AFYONKARAHİSAR / BOLVADİN - Derekarabağ İlkokulu

ATİLLA

ATİLLA

 

 

Atilla, Avrupa’yı titreten bir cihangir olarak dünyaya nam salmıştır. Amcası Küba´nın ölümünden sonra, 434 yılında Doğu Hun İmparatorluğu´nun yönetimini ele aldı. Batıda hüküm süren ağabeyi Bleda´nın öldürülmesiyle Tuna kıyılarından Çin Seddi´ne kadar uzayan Hun imparatorluğunun tek hâkimi oldu. Sahip olduğu geniş topraklarla yetinmedi. Hükümdarlığı süresince Bizans´ı ve Batı Roma İmparatorluğu´nu ele geçirmeye çalıştı.

 

Tıpkı Büyük İskender gibi bütün dünyaya hâkim olmak hırsı ile yaşayan Atilla, bu büyük emelini tamamen gerçekleştirememiştir. Ancak tarihin tanıdığı en ünlü cihangirlerden biri olmuştur.

 

Batı Roma imparatorluğunu tamamen fetheden Atilla Doğu Roma imparatorluğu yani Bizans için bahaneler aramaya başlamış ve politik bir sebebi bahane ederek Doğu Roma’ya saldırmış ve ele geçirmiştir. Atilla yalnız büyük ve yaman bir komutan değil, mükemmel bir hükümdardı. Adalete saygılı ve iyiliksever bir yöneticiydi. Tarih onu, milletine medenî bir düzen veren ve dünyada posta teşkilatını kuran ilk kişi olarak tanır.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 16.03.2018 - Güncelleme: 16.03.2018 12:55 - Görüntülenme: 226
  Beğen | 1  kişi beğendi