T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
AFYONKARAHİSAR / BOLVADİN - Derekarabağ İlkokulu

AZİZ SANCAR

AZİZ SANCAR

 

Aziz Sancar 1946 yılında Mardin’in Savur ilçesinde dünyaya gelmiştir. Çiftçilikle geçinen sekiz çocuklu orta gelirli bir ailenin yedinci çocuğudur. Aile çok kalabalık olmasına rağmen baba, çocuklarını okutmak için elinden geleni yapmıştır. Türk Silahlı Kuvvetlerinde generalliğe kadar çıkan abisi Kenan, Aziz’e 5 yaşında okuma yazma öğretmiş ve yaşıtlarından önce okula başlamıştır. 7 yaşına kadar tek ayakkabı ile okula gitmiştir. Çocukluğunun büyük bir kısmını meyve bahçelerinde ve keçilere çobanlık yaparak geçirmiştir.

 

Lise son sınıfta iken futbolcu olma isteğinden vazgeçip üniversite okumaya karar veren Sancar, 1963 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesine başlamıştır. 1969 yılında birincilikle doktor olmuştur. DNA onarımı, kanser tedavisi ve hücre dizilimi konularında çalışan Sancar’ın 33 kitabı ve 415 makalesi vardır. Çalıştığı konulardan kanser tedavisi ile ilgili birçok ödül almıştır.

 

Aziz Sancar, 2015 yılında Nobel ödülü alarak DNA onarımına yaptığı katkılarından dolayı Kimya alanında tarihe geçmiştir. Nobel alan ikinci Türk olan Aziz Sancar, bilim alanında da kendini kanıtlamıştır. Türkiye’nin gururu olan Aziz Sancar, normal hayatına devam etmektedir.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 27.03.2018 - Güncelleme: 27.03.2018 09:41 - Görüntülenme: 178
  Beğen | 1  kişi beğendi