CAHİT ARF

1910 yılında Selanik’te doğan Cahit Arf, ilkokulu o yıllarda sultani adı verilen liselerin ilk kısmında okumuş, daha beşinci sınıftayken tanıştığı genç bir öğretmen onun matematikle ilgilenmesini sağlamıştır. Cahit Arf, 1910-1997 yılları arasında yaşamış dünyaca ünlü matematikçidir. Cisimlerin kuadratik formlarının sınıflandırılmasında ortaya çıkan ve kendi adıyla anılan “Arf Sabiti”, “Arf Halkaları” ve “Arf Kapanışları” gibi terimleri bularak, matematik ve bilim dünyasına önemli katkılarda bulundu.

Cahit Arf matematik dehalarının bile çok zor dediği bir konu üzerinde tek başına çalışmış ve bir buçuk yıl içinde doktorasını tamamlamıştır. İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesinde 1943’te profesör, 1955’te Ordinaryüs profesörlüğe yükseldi ve 1962 yılına kadar çalıştı. 1964 yılında Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ilk bilim kurulu başkanı oldu.

Cahit Arf matematiğe yapmış olduğu köklü katkılarından dolayı 1974’te de TÜBİTAK Bilim Ödülüne layık görülmüştür. Ülkemizde matematiğin simgesi haline gelen Ordinaryüs Profesör Doktor Cahit Arf, 1997’de vefat etmiştir.

Yayın: 27.03.2018 - Güncelleme: 27.03.2018 09:41 - Görüntülenme: 181