T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
AFYONKARAHİSAR / BOLVADİN - Derekarabağ İlkokulu

EBU EYYÜP EL-ENSARÎ

EBU EYYÜP EL-ENSARÎ

 

 

Asıl ismi Halid bin Zeyd’dir. Müslümanların Mekke’den Medine’ye hicreti sırasında Peygamberimizi Medine’de evinde 7 ay misafir eden ve Türkiye’de “Eyüp Sultan” unvanıyla anılan sahabedir.

 

Hz. Peygamber’le birlikte Bedir, Uhud, Hendek,  Hayber, Mekke’nin fethi ve Huneyn başta olmak üzere bütün savaşlara katıldı ve büyük yararlılıklar gösterdi. Vahiy kâtibi olması sebebiyle Hz. Peygamber zamanında Kur’ân-ı Kerim ayetlerinin bir araya getirilmesine hizmet etti. Hz. Muhammed vefat edince Cemel, Sıffin ve Nerivan savaşlarına katılan Eyyub el Ensari, Bizans´a karşı savaştı.

 

Ebû Eyyûb el-Ensârî Hazretleri’nin Allah Resulü’ne olan hürmeti, Peygamber Efendimizin misafirlik döneminden sonra da devam etmiştir. Nitekim sırf Peygamberimizin: “İstanbul elbette fetholunacaktır; onu fetheden kumandan ne güzel kumandan, onu fetheden asker ne güzel askerdir” müjdesine nail olabilmek için 80 küsur yaşında iken 2 kez İstanbul kuşatmasına katılmıştır. Şehrin fethedilmesi için büyük gayret gösterdi. Ancak bir sonuç alınamadı. Bu arada kendisi ağır bir şekilde hastalanarak yatağa düştü. Vasiyeti üzerine surlara yakın bir yere defnedildi. Sonradan İstanbul´da türbesinin yapıldığı semte adı verildi.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 15.03.2018 - Güncelleme: 15.03.2018 14:49 - Görüntülenme: 267
  Beğen | 1  kişi beğendi