T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
AFYONKARAHİSAR / BOLVADİN - Derekarabağ İlkokulu

EL-BİRUNİ

EL-BİRUNİ

 

973 yılında bugünün Özbekistan’ı sayılan Harezm’de doğdu. Biruni’nin eserleri yaşadığı dönemde insanlar üzerinde etkili olmuş ve bu sebeple de yaşadığı döneme Biruni Çağı denmiştir. Astronominin yanı sıra tıp, fizik, matematik, tarih, botanik, kronoloji ve din ilimlerinde de büyük ilerleme gösterdi. Bu bilim dallarında toplam 196 eser yazdı. İlim öğrenmekteki amacının Allah´ı tanımak ve hakikati bulmak olduğunu dile getirmiştir. Eserleri halen Batı bilim dünyasında kaynak eser olarak kullanılmaktadır.

 

El-Biruni, bilimsel çalışmalarına 17 yaşında başladı. Güneşin hareketlerinden, mevsimlerin ne zaman başladığını belirledi. Dünyanın çapını, bugünkü değere çok yakın olarak buldu. Jeodezi biliminin kurucusu oldu. El-Biruni, astronomi ve coğrafya ölçümleri için birçok alet geliştirdi. Maddeler hakkında detaylı bilgiler verdi. İncelediği bitkileri kitabında listeledi ve doğal ilaçların hangi hastalıklara iyi geldiğini kapsamlı bir şekilde anlattı.

 

Newton’dan 700 sene önce yer çekimi kuramı üzerine ilk fikirleri El-Biruni ileri sürdü. Galileo’dan 600 sene önce, dünyanın döndüğü fikrini savundu. Ayrıca Kristof Kolomb’dan beş asır önce Amerika kıtasından ve Japonya’dan söz etmiştir.

 

El-Biruni, kendisinden çok sonra gelen Newton, Toriçelli, Kopernik, Galileo gibi bilim adamlarına ilham kaynağı oldu. Ünlü bir dergi El-Biruni’yi “Bin yıl önce Orta Asya’da yaşamış evrensel deha” olarak tanıttı.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 16.03.2018 - Güncelleme: 16.03.2018 12:51 - Görüntülenme: 248
  Beğen | 1  kişi beğendi