T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
AFYONKARAHİSAR / BOLVADİN - Derekarabağ İlkokulu

EVLİYA ÇELEBİ

EVLİYA ÇELEBİ

 

Evliya Çelebi 17. yüzyılda yaşamış bir Türk yazar ve Dünya gezginidir. Seyahatname eseriyle tanınan Evliya Çelebi, aynı zamanda sayısız ülke gezmiş bir seyyahtır. Evliya Çelebi 10 ciltten oluşan Seyahatname eserini, bir gezi kitabı olarak hazırlamıştır.

 

Evliya Çelebi, bir gece rüyasında Hz. Muhammed´i görür. O kadar heyecanlanır ki, "Şefaat Ya Resulallah" diyeceğine "Seyahat ya Resulallah" der. Bu rüyanın ardından 51 yıl sürecek olan seyahatlerine başlar.

 

İstanbul´la başladığı gezilerine yıllar boyunca dünyanın çeşitli bölgelerinde devam etti. Seyahatlerinin çoğunu görevli olarak yaptı. Gittiği tüm ülkelerin detaylı bir incelemesini yapan Evliya Çelebi, bu incelemelerini yanında taşıdığı defterine yazdı. Gittiği yerler arasında Kırım, Suriye, İran, Azerbaycan, Gürcistan, Arnavutluk, Avusturya, Selanik, Filistin, Macaristan, Almanya ve Hollanda gibi ülkeler de vardı. Bu gezileri sırasında birçok kez ölüm tehlikesiyle karşılaştı.

 

10 ciltlik seyahatnamesiyle Divan edebiyatının en büyük gezi eserini yazan Evliya Çelebi gezmek için gittiği Mısır’da vefat etti.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 23.03.2018 - Güncelleme: 23.03.2018 09:55 - Görüntülenme: 182
  Beğen | 1  kişi beğendi