T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
AFYONKARAHİSAR / BOLVADİN - Derekarabağ İlkokulu

FATİH SULTAN MEHMET

FATİH SULTAN MEHMET

 

Fatih Sultan Mehmed, İkinci Murad’ın oğludur. 7. Osmanlı padişahıdır. Bizzat 25 sefere katıldı. Şair, açık görüşlü, azim ve irade sahibiydi ve verdiği kararları kesinlikle uygulayan bir kişiliği vardı. Savaşlarda çok cesur olur, bozgunu önlemek için ileri atılarak askerleri savaşa teşvik ederdi. Dönemin önemli bilginlerinden dersler almıştır.

 

İkinci Murat´ın tahttan feragat etmesiyle henüz 12 yaşındayken tahta çıktı. Haçlı Seferi ile karşı karşıya kalınca İkinci Murat tekrardan tahta geçti. Babası İkinci Murat´ın 1451 yılında vefat etmesi üzerine 19 yaşında ikinci kez tahta çıktı.

 

Sultan Mehmet, tahta oturur oturmaz İstanbul´un fethine yoğunlaştı. 1453 yılına dek yaptığı hazırlıkların ardından 6 Nisan´da kuşatmayı başlattı. 53 gün süren savaştan sonra Doğu Roma İmparatorluğu’nun 1125 yıllık başkenti olan İstanbul’u, 29 Mayıs 1453’te fethederek ve Doğu Roma İmparatorluğunu ortadan kaldırarak Fatih unvanını aldı. Hz. Muhammed’in hadisi şerifinde müjdelediği İstanbul’un fethini gerçekleştiren büyük komutan olmayı da başaran Fatih Sultan Mehmed, yüksek yeteneği ve dehasıyla dost ve düşmanlarına gücünü kabul ettirmiş bir Türk hükümdarıydı. Orta Çağı kapatıp, Yeniçağı açan Cihan İmparatoru Fatih Sultan Mehmed, 1481’de vefat etti ve Fatih Camii’nin yanındaki Fatih Türbesi’ne defnedildi.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 16.03.2018 - Güncelleme: 16.03.2018 12:53 - Görüntülenme: 259
  Beğen | 1  kişi beğendi