T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
AFYONKARAHİSAR / BOLVADİN - Derekarabağ İlkokulu

GAZİ YAŞARGİL

GAZİ YAŞARGİL

 

1925’te, Diyarbakır’ın Lice ilçesinde dünyaya geldi. Üniversiteden sonra Almanya’ya giderek bir üniversitede çalışmalarını sürdürdü. İkinci Dünya Savaşı’nın etkileri yüzünden buradan ayrılarak İsviçre’deki Basel Üniversitesi’ne girdi. 1950 yılında bu üniversitede doktora eğitimini tamamladı. Beyin anatomisi ve genel cerrahi alanında çalışmalar sürdürdü.

 

1965 yılında yardımcı profesör olan Yaşargil, 30 Ekim 1967 tarihinde, cerrahi mikroskop kullanarak ilk beyin bypass (baypas) ameliyatını gerçekleştirdi. Bu başarısı ile nöroşirüji dünyasında kendinden bahsettirmeye başlayan Yaşargil, cerrahi alanında kullanılan ekipmanları yetersiz bularak, bu alanda yeni arayışlar içine girdi. Bu yönde yaptığı çalışmalar sonunda cerrahi alanına yüzer mikroskop ve anjiyografi gibi önemli katkılarda bulundu. Beyin ameliyatlarında kullandığı mikroskop, çok önemli bir rol alarak bu alanda çığır açtı. 1973 yılında profesörlük unvanını kazandı.

 

Amerikan Beyin Cerrahları Birliği tarafından “yüzyılın adamı” seçilen ve 20. yüzyılın en önemli nöroşirüji uzmanı olarak nitelenen Yaşargil, kendisinden sonra gelen üç nesle bu alanla ilgili çok önemli bilgiler aktardı. Görev aldığı üniversitelerde dünyanın çeşitli yerlerinden gelen üç binden fazla öğrenciye bilgi ve tecrübelerini, nasıl uygulanması gerektiğini göstererek anlattı.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 27.03.2018 - Güncelleme: 27.03.2018 09:42 - Görüntülenme: 194
  Beğen | 2  kişi beğendi