T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
AFYONKARAHİSAR / BOLVADİN - Derekarabağ İlkokulu

HACI BAYRAM VELİ

HACI BAYRAM VELİ

 

Hacı Bayram Veli’nin asıl adı Numan’dır. 1352 yılında Ankara’da doğdu. Onun yorumlarıyla oluşan Bayramiye yolu Anadolu’da ortaya çıkan ilk Türk tasavvuf yolu olarak bilinir.

 

Hacı Bayram Veli, Somuncu Baba’dan ders almış ve Ankara’da hocalık yapmıştır. İnsanları coşkulu hitabetiyle etkilemiş, aydınlatmış ve İslam’ın Anadolu’da yayılıp yerleşmesine önemli katkıları olmuştur. Osmanlı padişahlarından I. Murat, Yıldırım Beyazıt, Çelebi Mehmet ve 2. Murat dönemlerini görmüştür. Hacı Bayram Veli birliğe, dayanışmaya, sevgiye ve iyiliğe teşvik eden düşünceleriyle Anadolu’nun ahlaki yapısının şekillenmesinde büyük rol oynamıştır. Zenginlerle fakirler arasında köprülük yapmış, topladığı yardımları fakirlere, yoksullara ve borçlulara dağıtmıştır.

 

Hacı Bayram, bir hikmet ve irfan meclisi olan sohbetleriyle de Anadolu halkını dinî ve ahlaki yönden aydınlatmıştır. Onun temel düşüncesine göre; çalışmak, dünya hayatında kimseye yük olmamak ve alın teri, elinin emeğiyle kazanmak en büyük fazilettir. Halka helal yollardan kazanmanın önemini tavsiye eden Hacı Bayram Veli, kendisi de geçimini çiftçilik yaparak kazanmıştır.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 20.03.2018 - Güncelleme: 20.03.2018 12:34 - Görüntülenme: 178
  Beğen | 1  kişi beğendi