T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
AFYONKARAHİSAR / BOLVADİN - Derekarabağ İlkokulu

HACI BEKTAŞ-I VELİ

HACI BEKTAŞ-I VELİ

 

Hacı Bektaş-ı Veli, 1209 yılında doğdu. Anadolu´ya Horasan´dan gelen Hacı Bektaş-ı Veli, Horasan Erenleri olarak bilinen Hoca Ahmet Yesevi´nin yolunu izleyen erenlerdendir.

 

Onun dergâhından yetişen birçok veli, Anadolu´nun ve Balkanlar´ın İslamlaşmasında öncü vazifeler ifa eder. Türk halkı arasında sevgiye, üstün ahlak anlayışına, birlik ve beraberliğe dair yaptığı nasihatler asırlarca tesirini devam ettirmiştir. Sade Türkçe ile Türk halkına seslenişi, merhametli ve insan sevgisinin onda doruk noktada oluşu sebebiyle, her dil ve dine mensup kişilerin feyiz aldığı kaynak olmuştur.

 

Kendisinin de üyesi olduğu “ahilik teşkilatı” ile önemli hizmetlerde bulunan Hacı Bektaş Veli, kurulma aşamasında olan Osmanlı Devleti sultanlarından da sevgi ve hürmet gördü. Osmanlıların kuruluş aşamasında sağlam temeller üzerine oturmasında büyük hizmetleri oldu.

 

Anadolu´daki halktan İstanbul´daki tebaaya kadar birçok gönüle girmeyi başarmış bu velinin yolu, Bektaşilik adı altında yaşadı yıllarca. Hacı Bektaş Veli ömrü boyunca halka, doğru yolu göstermeye çalışmıştır.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 23.03.2018 - Güncelleme: 23.03.2018 09:54 - Görüntülenme: 175
  Beğen | 1  kişi beğendi