T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
AFYONKARAHİSAR / BOLVADİN - Derekarabağ İlkokulu

HOCA AHMET YESEVİ

HOCA AHMET YESEVİ

 

İlk Türk Mutasavvıfıdır. Karahanlıların hüküm sürdüğü çağlarda 11. yüzyılın sonunda Batı Türkistan´da doğmuştur. Türklerin İslam anlayışını benimsemesinde büyük yeri ve önemi olan Ahmet Yesevi Tasavvuf edebiyatının öncüsü kabul edilir.

 

Hemen bütün Türk coğrafyasında çok derin etkisi olmuştur. Başta Hacı Bektaş-ı Veli ve Sarı Saltuk Baba gibi erenler, onun talebeleri olarak İslam’ı yaymış, halkın ahlâken yetişmelerini sağlamış, Anadolu´nun Müslümanlaşmasında büyük rol oynamıştır.

 

Kendisi Türk-İslam değerlerini sentezleyerek tasavvufi bir biçimde insanlara sunmuştur. Bu özelliğiyle Orta Asya Türklerinin İslam yoluna girmelerine katkısı olmuştur. Kendi adını taşıyan Yesevi yolunun öncüsü olan mutasavvıfın Osmanlı İmparatorluğu üzerinde de çok mühim etkileri olmuştur.

 

Arapça ve Farsçayı çok iyi bilmesine rağmen eserlerini ısrarla Türkçe vermiştir. Hoca Ahmet Yesevî’nin hikmetli söz ve sohbetleri “Divânı Hikmet” adlı eserinde toplanmış ve günümüze kadar asırlardır okunmaktadır. Bu hikmetlerle Türklere İslam´ı kolaylaştırarak benimsetmiştir.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 23.03.2018 - Güncelleme: 23.03.2018 09:54 - Görüntülenme: 184
  Beğen | 1  kişi beğendi