T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
AFYONKARAHİSAR / BOLVADİN - Derekarabağ İlkokulu

HZ. ÖMER (R.A.)

 

HZ. ÖMER (R.A.)

 

Hz. Ömer, 581 yılında Mekke’de doğdu. Hz. Ömer yani Ömer bin Hattab, Hz. Ebubekir’den sonraki 2. halifedir. Adaleti ile ün yapmıştır. 10 yıl kadar süren hilafeti döneminde İran, Irak, Suriye ve Mısır’ı İslâm toprakları arasına dâhil etti. Kudüs, Azerbaycan, Ermenistan, Horasan, İskenderiye onun zamanında fethedildi.

 

Hz. Ömer müşriklerce Hz. Muhammed’i (s.a.s.) öldürmek üzere görevlendirilmiş, yolda kız kardeşinin Müslüman olduğunu öğrenmiştir. Kız kardeşinin evine geldiğinde evden gelen Kur’an sesini işiten Hz. Ömer “Göklerde ve yerde ne varsa Allah’ı tesbih etmektedir…” diye başlayan Kur’an ayetlerinden etkilenerek Müslüman olmuştur.

 

Müslüman olduktan sonra dinini her ortamda, kimseden çekinmeden savunmuştur. Sert bir mizaca sahip olmasına rağmen insanlara karşı mütevazı davranırdı. Geniş toprakları, güçlü orduları olan bir devletin başkanı olması onu diğer insanlar gibi mütevazı ve sade bir hayat yaşamaktan alıkoyamamıştır. Pahalı elbiseler giymekten kaçınır, diğer insanlar gibi yaşardı. Tanımayan kimse onun Müslümanların halifesi olduğunu asla anlayamazdı. Çünkü çoğu zaman giydiği elbise yamalarla doluydu.

Hz. Ömer 644’te, Medine’de sabah namazında hançerle saldırıya uğradı. 3 gün sonra da vefat etti.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 15.03.2018 - Güncelleme: 15.03.2018 14:46 - Görüntülenme: 256
  Beğen | 1  kişi beğendi