T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
AFYONKARAHİSAR / BOLVADİN - Derekarabağ İlkokulu

HZ. OSMAN (R.A.)

HZ. OSMAN (R.A.)

 

Hz. Osman, 580 yılında Taif’te doğdu. Hz. Osman asıl adıyla Osman bin Affan cennetle müjdelenen on sahabeden biridir. Hz. Osman, 4 büyük halifeden üçüncüsüdür. İlk Müslüman olanların da beşincisidir.

 

Halifelik döneminde İslam devleti genişlemiş, Horasan, Hindistan, Mâverâünnehir, Kafkasya, Kıbrıs adası ve Kuzey Afrika’nın birçok yerleri onun zamanında fethedilmiştir. Donanma kurmuş, ekonomik reformlar gerçekleştirmiştir. İlk İslam parasını basmış, bütün masraflarını karşılayarak Kâbe ve Mescidi Nebeviyi genişletmiştir.

 

Bir defasında Medine’de kıtlık vardı. O sırada Hazreti Osman’ın Şam’dan yüz deve yükü buğday kervanı gelmişti. 100 deve yükü buğdayı Medine’de bulunan fakirlere, Ashâb-ı kirama bedava dağıttı. Yüz deveyi de kesip fakirlere yedirdi. Hazreti Osman muhtaç olanlara bol bol yemek yedirirdi. Fakat kendisi evde sirke ve zeytinyağı yerdi.

 

Hz. Osman, Hz. Ebubekir zamanında toplatılıp kitap haline getirilen Kur’an-ı Kerim Mushaflarını çoğaltıp önemli merkezlere göndermiştir. Hz. Osman 656 yılında evinde Kur’an-ı Kerim okurken şehit edilmiştir.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 15.03.2018 - Güncelleme: 15.03.2018 14:46 - Görüntülenme: 253
  Beğen | 1  kişi beğendi