T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
AFYONKARAHİSAR / BOLVADİN - Derekarabağ İlkokulu

İBN-İ RÜŞD

İBN-İ RÜŞD

 

12. yüzyılda yetişmiş en önemli Arap filozoflarından biri olan İbn-i Rüşd; tarihte derin bir tesir bırakan büyük ilim adamı, filozof, fıkıh bilgini, matematikçi ve doktordur. Endülüs’te doğmuş, Fas’ta vefat etmiştir. Tahsilini Endülüs’ün büyük ilim merkezlerinden biri olan Kurtuba’da tamamlamış, kısa zamanda zekâsı ve çalışkanlığı ile hemen hemen bütün ilimlerde kendini göstermiştir. Genç denilecek bir yaşta hükümdarın takdirini kazanarak sarayın hekimliğine tayin olmuştur. Daha sonra fıkıh ilminde gösterdiği büyük başarı sebebiyle çeşitli şehirlerde kadılık görevlerinde bulunmuştur.

 

İbn-i Rüşd´ün siyaset, din, hukuk, tıp ve felsefenin pek çok alanında 150´den fazla eser kaleme aldığı bilinmektedir. Zamanının en büyük doktorlarından biri olan İbn-i Rüşd, tıp sahasında 16 eser verdi. Bunlar arasında “Külliyat fi´t Tıp” en tanınmış olanıdır. Lâtinceye tercüme edilen kitap, yüzyıllarca Avrupa üniversitelerinde ders kitabı olarak okutulmuştur. Bir tıp ansiklopedisi olan Külliyat fi´t Tıp, hastalıkları tek tek ele almaktadır.

 

Matematik, coğrafya ve astronomi ilimlerinde de söz sahibi olan İbn-i Rüşd, bu konularda eserler yazmış, zamanından sonraki birçok ilmi gelişmelere kaynak olmuştur. Dünyayı dolaşan Kristof Kolomb bile onun fikirlerinden etkilenmiştir.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 23.03.2018 - Güncelleme: 23.03.2018 09:55 - Görüntülenme: 190
  Beğen | 1  kişi beğendi