T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
AFYONKARAHİSAR / BOLVADİN - Derekarabağ İlkokulu

İBNİ SİNA

İBNİ SİNA

 

Batı´da "Avicenna" yani “Doktorların Sultanı” diye tanınan ünlü Türk İslam filozofu ve hekimi İbni Sina, 980 yılında Buhara´da doğdu. İbni Sina çok küçük yaşlarda özel dersler verdirilerek yetiştirilmiştir. Matematik, hukuk, mantık, felsefe ve tıbbı çok küçük yaşta öğrenmiş, 10 yaşında Kur´an-ı Kerim´i ezberlemiş ve 16 yaşında ünlü bir hekim olmuştur. Batı dünyası İbni Sina’yı modern bilimin kurucusu, hekimlerin lideri olarak tanır.

 

14 yaşına geldiğinde bazı konularda öğretmenlerini geçme derecesine gelmiştir. Ama özellikle tıp alanında dönemin ve dünya tarihinin en büyük kişiliklerinden olan İbni Sina tıp alanında bazı çalışmalar yapmış olsa da astronomi ve matematik gibi bir ilmi konularda da eserler vermiştir. Hastalıkları küçük mahlûklar yayıyor diyerek mikrobu keşfetmiştir. 19 yaşında doktor olarak hiçbir ücret almadan hastaları tedavi etmeye başlamıştır.

 

İbni Sina´nın yaklaşık 276 kitabı vardır. Eserlerinden en ünlüsü “El-Kanun fit Tıb” yani "Tıp Kanunu" kitabı tıp alanında 600 yıl Doğu ve Batı´da ders kitabı olarak okutulmuştur.

 

İbni Sina, 1037 yılında İran´ın Hamedan kentinde vefat etti. Ölmeden önce hasta yatağında iken tüm mallarını yoksullara bağışlamıştır.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 16.03.2018 - Güncelleme: 16.03.2018 12:50 - Görüntülenme: 262
  Beğen | 1  kişi beğendi