T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
AFYONKARAHİSAR / BOLVADİN - Derekarabağ İlkokulu

İBRAHİM MÜTEFERRİKA

İBRAHİM MÜTEFERRİKA

 

Matbaa denilince akla ilk gelen isim olan İbrahim Müteferrika, Macar asıllı yayımcı, yazar ve çevirmendir. İlk Türk matbaacısı olarak tarihlere geçen Müteferrika, o dönemde birçok kitabın, kurduğu matbaa sayesinde basılmasını sağlamıştır. 1674 doğumlu olan İbrahim Müteferrika, rahip olmak için eğitim gördüğü dönemde, İstanbul´a geldi ve Müslüman oldu. Müslümanlığı seçtikten sonra İbrahim Müteferrika adını almıştır.

 

Osmanlı Devletinde müteferrikalık yaptı. Dil bilmesinden dolayı başka devletlerle olan müzakere heyetlerinde bulundu. Müteferrikalık, vezirlerin emirlerini ilgililere duyurma görevidir. Müslüman oluşunu hayatının miladı olarak değerlendirmiş ve sonrasında İslam ilmi için çok çaba sarf etmiştir. 1719 yılından sonra Mehmet Said Efendi ile ilk Türk matbaasını kurmak için çalışmalara hız vermişlerdir. 1719-1720 yılları arasında evinde matbaayı kurmuştur.

 

Avrupa devletlerinin matbaayı bulmasının ardından 300 yıl sonra matbaayı Osmanlı toprakları ve Türk insanı ile tanıştırmış olan Müteferrika, 17 eserin ve bazı haritaların ilk Türk matbaasında basılmasını sağlamıştır. Bu eserler sayesinde o dönemde İslam tarihi ve dünya tarihi gibi konuların yayılması daha kolay olmuştur. İbrahim Müteferrika´nın matbaası tarihteki ilk Müslüman Türk matbaasıdır.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 23.03.2018 - Güncelleme: 23.03.2018 09:58 - Görüntülenme: 163
  Beğen | 1  kişi beğendi