T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
AFYONKARAHİSAR / BOLVADİN - Derekarabağ İlkokulu

İMAM MALİKİ HAZRETLERİ

İMAM MALİKİ HAZRETLERİ

 

Adı, Malik bin Enes’dir. 709 senesinde Medine´de doğdu. Zamanının en büyük âlimlerindendir. Yaşadığı muhit, Peygamber efendimizin yaşamış olduğu ve çok ilim ehlinin bulunduğu Medine idi. İnsanların doğru yola kavuşması hususunda büyük hizmetler yapmıştır. Pek çok âlim yetiştirmiştir. İmam-ı Malik hazretleri, Tefsir, Hadis ve Fıkıh ilminde büyük bir âlim idi.

               

Önce Kur´an-ı Kerim’i ezberledi. Kendisinin isteği ve ailesinin teşvikiyle ilim öğrenmeye başladı. Annesine, ilim tahsiline gitmek istediğini söyleyince, ona en güzel elbiselerini giydirerek: “Şimdi git, oku, yaz” demiştir. Genç yaşta fıkıh ilmini öğrendi.

 

İmam-ı Malik, muhitindeki bütün âlimlerden faydalanmış ve ilim uğrunda büyük fedakârlık göstermiştir. Bu hususta her türlü zorluğa katlanmış ve her şeyini harcamış, hatta tahsil uğruna evini dahi satmıştır. İmam-ı Malik hazretleri, tahsilini tamamlayıp ilimde yüksek dereceye ulaştıktan sonra ders vermeye, hadis rivayet etmeye ve fetva vermeye başladı. Dersini dinlemek isteyen o kadar çok olurdu ki, gelenleri evi almazdı.

 

İnsanlara hayırlı işler yapmalarını tavsiye ederdi. Kendini beğenen kimselerden hoşlanmazdı. Derslerinde ciddiyet sahibi olup, lüzumsuz sözlerden uzak kalırdı. İmam-ı Malik Hazretleri elli sene ders ve fetva vermek suretiyle, insanların müşküllerini çözmüş ve kıymetli talebeler yetiştirmiştir.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 15.03.2018 - Güncelleme: 15.03.2018 14:48 - Görüntülenme: 247
  Beğen | 1  kişi beğendi