İnterneti doğru kullanma yöntemleri
İnternet, doğru kullanıldığında önemli bir kaynak. Yabancı dil öğrenmek, iyi bir kariyere adım atmak bile mümkün. Ama bu kaynağın bazı tehlikeleri var. Acaba çocuklar interneti ne kadar doğru kullanıyor ve aileler bu konuda ne kadar bilinçli?
1990’lardan önce doğanların ancak yeni gençlik döneminde tanıştığı internet, günümüzdeki çocukların ev hayatının normal bir parçası. Bu nedenle ailelerin merak ettiği konuların başında ‘çocuğum ne zaman internet kullanmaya başlamalı?’ sorusu geliyor.
Bu konuda verilmiş kesin ve net bir cevap yok. Ama çocukların fiziksel gelişimleri düşünüldüğünde 2 yaşından önce bilgisayar ve benzeri cihazları kullanmaları sakıncalı. Bu yaşlardaki çocuklar neyin gerçek, neyin gerçek olmadığını pek ayırt edemezler.
Bunun yanında genel görüş en az 12 yaşına kadarki çocukların interneti mutlaka ailelerinin gözetiminde kullanmaları yönünde. Çocukların aile gözetiminde internete girmeleri için erişim sağladıkları bilgisayarın herkese açık oturma odasında olmasında büyük yarar var. Aileler çocuklarının kullandığı tüm kullanıcı adı ve şifreleri de mutlaka bilmeli.
Çocuğunuzla iletişim kurun:
İnternet erişiminin sadece evde değil günlük hayatın her bölümünde olduğunu düşündüğümüzde ailelerin çocuklarıyla açık iletişim kurmasında büyük yarar var. Bu konuda yapılacak en doğru şey çocuğunuza internetin hem yararlı hem de zararlı olabileceğini en basit şekilde anlatmak. Aşırı baskıcı yöntemler yerine çocuğunuzu bilinçlendirmek en doğrusu.
Kurallarınız olsun:Çocuklarınızın interneti doğru bir şekilde kullanması için eğitici kurallar koyun. Yabancı bir kişiden gelen e-maili açmamasını, kimlik numarası, ev adresi gibi kişisel bilgilerini paylaşmamasını, ailenin onayı olmadan internete fotoğraf yüklememesini, internet virüslerine karşı önlem almasını tembihleyebilirsiniz. Bu kuralların onun yararına olduğunu açık bir dille anlatın.
Önce siz örnek olun:
En güzel öğretme biçimi örnek olmaktır. Uzmanlara göre belirli bir yaşa gelmiş olan çocuğunuza interneti nasıl kullandığınızı bizzat anlatmanızda yarar var. Bir konuda araştırma yaparken, bir ürün hakkında çıkan yorumlara bakarken veya tatilde gideceğiniz mekanla ilgili bilgi ararken çocuğunuz yanınızda olsun. Siz ne kadar açık ve öğretici olursanız çocuğunuz da interneti o kadar bilinçli kullanabilir.
Sosyal ağlara dikkat:
Çocuğunuz Facebook gibi sosyal ağlarda hesap açmak isterse kullanıcı adı, şifre gibi bilgiler sizin denetiminizde olsun. Ayrıca mutlaka onları sosyal medya üzerinden takip edin. Sosyal ağlara yükleyecekleri video ve fotoğrafların sizin gözetiminizde olmasında fayda var. Facebook, 13 yaş öncesi çocukların profil açmasına izin vermemektedir.
Aile filtresi kullanın:İnternet servis sağlayıcınızla temasa geçip internet aile filtresi kullanmayı düşünebilirsiniz. Bunun için http://www.guvenlinet.org/ adresini ziyaret edip geniş bilgi alabilirsiniz.
Teknolojinin hızına yetişmek mümkün değil: Teknolojinin hızla değiştiği bir dönemde bugün alacağınız bir önlem yarın pek işinize yaramayabilir. Sadece yasaklarla çocuğunuzu internet konusunda bilinçlendirmek doğru bir yöntem değil. Tıpkı hava basıncı düşen uçaklarda önce kendi maskenizi, daha sonra çocuğun maskesini takmanız gerektiği gibi, önce ebeveyn olarak kendinizi, sonra da çocuğunuzu internet konusunda bilinçlendirmeniz en doğrusu.