T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
AFYONKARAHİSAR / BOLVADİN - Derekarabağ İlkokulu

KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN

KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN

 

Kanuni Sultan Süleyman, 1495’te dünyaya geldi. Babası Yavuz Sultan Selim´in 1520 yılında ölümü üzerine, tek varis olarak tahta çıktı. Osmanlı Devleti´nin onuncu padişahı olmuştur. Bu sırada 25 yaşındaydı. 46 yıl süreyle Osmanlının en uzun süre devletin başında kalan padişahıdır.

 

Osmanlı Devleti; en parlak, en güçlü dönemini onun zamanında yaşadı. Yaptığı hukuki düzenlemelerden ötürü ´Kanuni´ unvanını aldı. Avrupalılar ise ona ´Muhteşem´ diyorlardı. Birçok batılı düşünür, kötü durumda olan Avrupa´nın kurtuluş reçetesi olarak Osmanlı Devleti´ni gösteriyor; Kanuni´nin yönetim tarzına olan hayranlıklarını açıkça belirtiyorlardı.

 

Başarılı bir devlet adamı ve başarılı bir şair de olan Kanuni Sultan Süleyman, padişahlığı boyunca devletin sınırlarını oldukça genişletti. Bu dönemde fethedilen topraklar şunlardı: Belgrad, Rodos, Mohaç, Bağdat ve Tebriz, Boğdan ve Preveze, Macaristan, Estergon, Trablusgarp, Irak, Azerbaycan ve Erivan, Sakız Adası.

 

Kanuni döneminde yapılan fetihleri rakamlarla açıklamak gerekirse; Devletin sınırları, Babası Yavuz Sultan Selim döneminde 6 buçuk milyon kilometrekare iken, onun döneminde 15 milyon kilometrekareye ulaştı.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 16.03.2018 - Güncelleme: 16.03.2018 12:54 - Görüntülenme: 254
  Beğen | 1  kişi beğendi