T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
AFYONKARAHİSAR / BOLVADİN - Derekarabağ İlkokulu

KAZIM KARABEKİR

KAZIM KARABEKİR

 

Kazım Karabekir, Kurtuluş Savaşı´nda Doğu Cephesi komutanlığı yapmış, savaşın önde gelen kahramanlarından biridir. Kazım Karabekir, 1882 yılında doğmuş, eğitiminin ardından 1905 yılında kurmay yüzbaşı rütbesiyle askeri görevine başlamıştır.

 

Balkan Savaşları döneminde Trakya sınır komiseri olarak önemli vazifelerde bulundu. Çanakkale Savaşı´nın başlaması üzerine de cepheye gönderilerek Kerevizdere´de Fransızlar´a karşı üç ay boyunca mücadele etti. 1916’da Kutü´l-Amare´yi kuşatan 18. Kolordu komutanlığına getirildi. 1918 yılında Erzincan, Sarıkamış, Kars, Erzurum ve Gümrü bölgelerini Ermeni ile Rus kuvvetlerinden geri aldı. Mondros Ateşkes Anlaşması sırasında da Sadrazam Ahmed İzzet Paşa´nın genelkurmay başkanlığı önerisini kabul etmeyerek Milli Mücadele´ye katıldı. Ordusu ile birlikte Atatürk´ün emrine girerek Kurtuluş Savaşı´na katılmıştır. Doğu Cephesi´nde Ruslara ve Ermenilere karşı savaşarak büyük başarılar kazanmıştır. 15 Kasım 1920 tarihinde Ermeni ordusunu büyük bir bozguna uğratmıştır.

 

Cumhuriyet Dönemi´nde, parti kuruculuğu ve başkanlığı, Meclis Başkanlığı ve milletvekilliği görevleri yapan Kazım Karabekir 1948 yılında vefat etmiştir.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 27.03.2018 - Güncelleme: 27.03.2018 09:41 - Görüntülenme: 180
  Beğen | 1  kişi beğendi