T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
AFYONKARAHİSAR / BOLVADİN - Derekarabağ İlkokulu

KÖROĞLU

KÖROĞLU

 

Köroğlu, Bolu´da yaşamış 16. yüzyıl halk ozanlarımızdan bir tanesidir. Köroğlu, halk şairlerimiz içerisinde mücadelenin sembolüdür. Bu isimle yazılmış Köroğlu Destanı da vardır. Köroğlu 16. yüzyıl halk şairlerimiz içerisinde kavganın, özgürlüğün sembolüdür. Şiirlerinde coşkun bir seslenişle yiğitlik, dostluk, doğa sevgisi çok sade bir dille anlatılır.

 

Asıl adı Ruşen Ali olup, Köroğlu adı ile ünlenmiştir. Seyis Yusuf’un oğludur. Sultan III. Murat zamanında Osmanlı ordusuyla İran savaşlarına katılır. Hak ve adaleti gözetir. Kötülüğün amansız düşmanıdır. Kılıç ve kalkan kadar saz ve sözün de ustasıdır. Kahramanlık türküleri söyleyen Köroğlu, halk şairlerinin mertlik ve yiğitlik sembolü haline gelmiştir.

 

Köroğlu sadece edebiyat anlamında değil türküler yazarak Türk müziğinin gelişmesine ve bu dönemde yeni eserlerin ortaya konmasında da büyük bir etkendir. Bolu Beyinden babasının öcünü almak üzere dağlara çıkan, yiğitlik ve iyilikseverliği destanlaştıran Köroğlu ile şair Köroğlu halk zihninde kaynaşmış bir durumdadır.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 23.03.2018 - Güncelleme: 23.03.2018 09:59 - Görüntülenme: 188
  Beğen | 1  kişi beğendi