T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
AFYONKARAHİSAR / BOLVADİN - Derekarabağ İlkokulu

KUTALMIŞOĞLU SÜLEYMAN ŞAH

KUTALMIŞOĞLU SÜLEYMAN ŞAH

 

Kutalmışoğlu Süleyman Şah, Anadolu Selçuklu Devleti´nin kurucusudur. Selçuklu Beylerinden Kutalmış Beyin oğlu Gazi Süleyman Şah, Anadolu´yu baştanbaşa fetheden ve bir Türk yurdu haline getiren Türk yiğididir.

 

Malazgirt muharebesine katılan Süleyman Bey, muharebede büyük kahramanlık göstermiştir. Sultan Alparslan, bu namlı kumandanını Anadolu´nun fethiyle görevlendirdi. Gazi Süleyman Bey, muazzam fetihler yaparak Anadolu´nun büyük kısmını ele geçirdi. 1075´te de Anadolu Selçuklu Devleti’ni kurdu.

 

Gazi Süleyman Bey’in Anadolu´daki fetihleri bütün İslam beldelerinde sevinçle karşılanmaktaydı. Sultan Melikşah da çok sevdiği Süleyman Bey’i 1077´de Anadolu sultanı ilan etti. Böylece, Anadolu’daki ilk Türk devleti bu tarihte kurulmuş oluyordu.

 

Askerlerine ve halka iyi davranan ve adaletle iş gören Anadolu Fatihi Süleyman Şah, gayrimüslim halkın da takdirini kazanmıştı. Kötü idare yüzünden perişan olan yerli halk, Süleyman Şah idaresinde huzura kavuşmuştu. Fetihleri devam ederken, diğer yandan fethedilen topraklara, atalar yurdundan Türkler’i getirerek Anadolu’ya yerleşmesini temin etmişti.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 20.03.2018 - Güncelleme: 20.03.2018 12:32 - Görüntülenme: 199
  Beğen | 1  kişi beğendi