T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
AFYONKARAHİSAR / BOLVADİN - Derekarabağ İlkokulu

LOKMAN HEKİM

LOKMAN HEKİM

 

Hz. Lokman, Davut peygamber zamanında yaşamış, kendisine ilim ve hikmet verilmiş bilge ve salih bir kişidir. Hikmet; dinde derin anlayış, derin bilgi, akıl, görüş, söz ve davranışta isabet demektir. Lokman hekim halk tarafından sevilen sayılan bir kişiliktir. Halkın dertlerine, sorunlarına çeşitli karışımlarla çözüm getirmesiyle bilinir. Tabiplerin pîri olan Hz. Lokman çok düşünen, keskin zekâlı, ileri görüşlü, gerekmedikçe konuşmayan, susmayı fazilet bilen bir kuldu. İnsanlar onun hikmetli sözlerinden çok etkilenirdi. Lokman Aleyhisselâm yanına gelenlere nasihat eder, hikmetli sözler söylerdi. Lokman Aleyhisselâm yeryüzündeki bitkilerden her derde deva araştırır, şifa dağıtırdı.

 

Bir rivayete göre Davud peygamber Lokman’a bir koyun kesip en iyi yerinden iki parça et getirmesini söyler. Lokman Hekim koyunun yüreğini ve dilini getirir. Başka bir gün koyunun en kötü yerinden iki parça et getirmesini söyler. Lokman yine yüreğini ve dilini getirir. Hz. Davud neden böyle yaptığını sorunca Lokman şöyle cevap verir: “İyilik için kullanıldığında yürekten ve dilden daha iyi bir şey yoktur. Kötülük için kullanıldığında da yürekten ve dilden daha kötü bir şey yoktur.”

 

Kur´an-ı Kerim, onu bilge bir kişi olarak tanıtmış, Allah´ın kendisine ilim ve hikmet verdiğini belirtmiş, onun oğluna verdiği öğütleri ön plana çıkarmıştır. Kur’an-ı Kerim’de Lokman Hekim’in oğluna verdiği öğütlerden bir kısmı şunlardır: “İyiliği emret. Kötülükten alıkoy. Başına gelen musibetlere karşı sabırlı ol. Küçümseyerek surat asıp insanlardan yüz çevirme ve yeryüzünde böbürlenerek yürüme. Yürüyüşünde tabii ol. Sesini alçalt.”

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 23.03.2018 - Güncelleme: 23.03.2018 09:56 - Görüntülenme: 205
  Beğen | 1  kişi beğendi