T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
AFYONKARAHİSAR / BOLVADİN - Derekarabağ İlkokulu

MEHMET AKİF ERSOY

 

MEHMET AKİF ERSOY

 

Gerçek adı Mehmet Ragif olan Mehmet Akif Ersoy, 1873 yılında İstanbul´da doğdu. Okul yıllarında çok başarılı ve zeki bir öğrenci olan Mehmet Akif Ersoy, okul bittikten sonra şiire merak sarar. Lise hocalarından ünlü edebiyatçı Muallim Naci, “Bu çocukta gördüğüm cevheri, kimsede görmedim” demişti. Osmanlı Devleti´nin farklı bölgelerinde baytarlık yani veterinerlik yapan Akif, Edebiyat öğretmenliği de yaptı.

 

Birinci Dünya Savaşı sırasında Arabistan´a gitti. Buradaki görevi, İngilizlerin kışkırttığı Arapların ayaklanmasını önlemekti. Akif, Çanakkale Zaferi´nin haberini Arap topraklarında aldı. Öylesine bir heyecan duydu ki, hemen kalemine sarıldı; “Şu Boğaz Harbi nedir? Var mı ki dünyada eşi” mısrasıyla başlayan “Çanakkale Destanı” isimli muhteşem şiirini yazdı.

 

1920´de Burdur vekili olarak meclise girdi. Bir milli marşımızın olması için Millet Meclisi’nin açtığı yarışmaya, Milli Marş para ile yazılmaz, diyerek katılmak istemedi. Çevresindekiler, alacağı ödülü bağışlayabileceğini söyleyince yarışmaya katıldı.  Yazdığı İstiklal Marşı, 12 Mart 1921 günü meclis tarafından milli marş olarak kabul edildi. İstiklal Şairi Mehmet Akif Ersoy, 1936’da vefat etti.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 27.03.2018 - Güncelleme: 27.03.2018 09:38 - Görüntülenme: 175
  Beğen | 1  kişi beğendi