T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
AFYONKARAHİSAR / BOLVADİN - Derekarabağ İlkokulu

MELİKŞAH

MELİKŞAH

 

Büyük Selçuklu hanedanının 3. hükümdarıdır. Devrinde Büyük Selçuklu imparatorluğu en kudretli devresini yaşamıştır. En büyük Türk hükümdarlarından olan Melikşah, Alp Arslan’ın oğludur. 1072’de 18 yaşında tahta geçti. Anadolu’nun dörtte üçü Melikşah zamanında elde edilmiş ve Suriye’de büyük başarılar kazanılmıştır. Bu dönemde Ebu-l Feth yani Fetihlerin Babası unvanını aldı.

 

20 sene hüküm süren 1. Melikşah cesareti gibi zekâsı, ilim sevgisi ve edebî seviyesiyle de tanınmıştır. Kendisi gibi bir Türk soyundan gelmiş olan Veziri Nizamülmülk ile birlikte hem birçok memleketler almaya hem de nehirlere köprüler, şehirlere kaleler ve suyolları gibi birçok eser yapmaya muvaffak olmuştur.

 

Başka bir devletle ölçülemeyecek şekilde dünyanın en büyük devletine sahip olan Melikşah Bağdat’ta bir rasathane kurmuş ve 1086 yılında başlayan ve dünyanın güneş etrafında dönmesi esasına dayanan bir takvim inkılâbı yapmıştı ki buna ‘Celalî Takvimi’ adı verilir.

 

Büyük Selçuklu İmparatorluğunun akıllara hayret veren devlet teşkilâtı Melikşah zamanında en mükemmel derecesine erişmiş, Melikşah «Sultanu’l-Alem» yani Dünya İmparatoru diye tanınmıştır.

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 20.03.2018 - Güncelleme: 20.03.2018 12:31 - Görüntülenme: 242
  Beğen | 1  kişi beğendi