T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
AFYONKARAHİSAR / BOLVADİN - Derekarabağ İlkokulu

METE HAN (OĞUZ KAĞAN)

METE HAN (OĞUZ KAĞAN)

 

Oğuz boyuna mensup Metehan Büyük Hun İmparatorluğu’nun kurucusu Teoman’ın oğludur. Tarihte Asya milletlerini birleştiren ilk hükümdardır. Çin Seddi´ni aşabilen ilk Türk hükümdar olan Metehan, 18 milyon kilometre kare imparatorluğuyla bütün Asya’nın hâkimi olmuştur.

 

 “Birlikten kuvvet doğar” felsefesine inanan Metehan ilk iş olarak Türk Birliğini kurmayı başarmış, önünde kimsenin duramayacağı büyüklükte bir ordu teşkil etmiştir. Daha sonra Çin üzerine harekete geçen Metehan, Üç Yüz Yirmi Bin kişilik ordusuyla Çin Seddi’ni aşarak Çin İmparatorunun bulunduğu kaleye ulaşmıştır. Kuşatmanın başarılı olması ve elde edilen zafer, Metehan’ın adını tarihe yazdırmıştır.

 

Metehan, günümüz ordularının temellerini atmış, onbaşı, yüzbaşı, binbaşı, tümen başı gibi rütbelerin kullanıldığı bir ordu oluşturmuştur. Günümüzde Türk Kara Kuvvetlerinin kuruluş yılı Metehan’ın tahta geçtiği Milattan Önce 209 yılı olarak kabul edilmektedir. Oğuz Kağan Destanında Metehan´ın zaferleri anlatılmıştır. Metehan´ın övüldüğü Oğuz Destanı dünyanın en ünlü destanlarındandır. Metehan bu destanda Oğuz Kağan adıyla anılır.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 16.03.2018 - Güncelleme: 16.03.2018 12:55 - Görüntülenme: 255
  Beğen | 1  kişi beğendi