T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
AFYONKARAHİSAR / BOLVADİN - Derekarabağ İlkokulu

MOLLA FENARÎ

MOLLA FENARÎ

 

Osmanlı tarihinin ilk şeyhülislâmı Molla Fenarî hazretleridir. Şeyhülislam, din işlerine bakan ve sadrazamdan sonra gelen en üst rütbeli kişi demektir. Asıl adı, Şemseddin bin Hamza olan bu meşhur âlim, 1350’de bugün Yunanistan topraklarında kalan Fener İlçesi’nde doğduğu için, Fenârî unvanıyla anılır.

 

O devrin büyük âlimlerinden ders görmüş, sonra Mısır’da dinî ilimler, astronomi ve matematik okumuş ve kendisinden istifade edilmek üzere orada alıkonulmuştur.

 

Yıldırım Bâyezid ve Çelebi Mehmed zamanlarında Bursa’da talebe yetiştiren Molla Fenarî hazretlerinin şöhreti o kadar yayılmıştır ki; Bursa, onun ilminden istifade etmek isteyen ilim talipleriyle dolup taşmıştır. 1424 yılında 2. Murat Han onu, Bursa kadısı ve şeyhülislâm tayin etmiştir. Altı yıl devam ettirdiği bu vazifede iken, devlet büyüklerinin hemen hepsi yüksek ilim ve fikirlerinden istifade etmişlerdir.

 

Büyük âlim Molla Fenarî hazretlerinin gözleri ömrünün sonlarına görmez oldu. Bir gece rüyada Peygamberimizi gördü. Rüyasında Peygamber Efendimiz, bir parça kumaşı gözlerinin üzerine koymuş, uyanınca Fenârî hazretlerinin gözleri açılmış ve kumaş parçasını gözlerinin üzerinde bulmuştu. Bunun üzerine şükür babında hacca gitmiş ve dönüşte Bursa’da vefat etmiştir. Bursa’da kendi yaptırdığı bir medrese ile bir camii vardır.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 23.03.2018 - Güncelleme: 23.03.2018 09:53 - Görüntülenme: 191
  Beğen | 1  kişi beğendi