T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
AFYONKARAHİSAR / BOLVADİN - Derekarabağ İlkokulu

MUHYİDDİN İBNİ ARABÎ

MUHYİDDİN İBNİ ARABÎ

 

İbni Arabî, Endülüslü İslam âlimi ve mutasavvıftır. İslam tasavvufuna hâkim olan belli başlı kişilerin arasında yer almıştır. 1165’te doğmuştur. Küçük yaşta zamanın ünlü filozofu İbni Rüşt ile tanışmış, 8 yaşında ilim tahsiline gitmiştir. Devrinin büyük mutasavvıfları arasında sayılıyordu.

 

Arabî; Fas, Kuzey Afrika, Tunus, Mısır, Mekke, Bağdat ve Musul’a gitmiştir. Seyahatler sırasında büyük nam ve şöhret kazanmış, birçok hocayla tanışmıştır. Selçuklu hükümdarının daveti üzerine Konya’ya gelip Selçuklu veliahdı Keykavus’a hoca tayin edildi. Keykavus hükümdar olunca Muhyiddin Arabî’nin nüfuzu arttı. 75 yaşında Şam’da öldü. Türbesi, Yavuz Sultan Selim tarafından onarılmış, İslam dünyasının sayılı ziyaret yerlerinden biri haline gelmiştir.

 

Muhyiddin Arabî çok verimli bir yazardır. 250 kadar eser bırakmış, bir o kadarı da kaybolmuştur. Bu eserler belli başlı dillere çevrilmiş, etkileri büyük olmuş, Ortaçağ Batı âlemini de etkilemiştir. Muhyiddin Arabi’nin bazı sözleri şunlardır: “Sakın başkalarının ayıpları ile meşgul olup da kendini unutma. Bu hal, kalp körlüğü getirir.” “Sen içine dön, yalnız dışınla meşgul olma. Çünkü sen cisminle değil, ruhunla insansın.” “En yüksek makam bilgi, en yüksek hal ise sevgidir.”

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 23.03.2018 - Güncelleme: 23.03.2018 09:59 - Görüntülenme: 186
  Beğen | 1  kişi beğendi