MUSTAFA FEHMİ KUBİLAY

Mustafa Fehmi Kubilay, yedek subaylığını İzmir Menemen’de yaparken hükümete karşı ayaklanan Derviş Mehmet isyanını dağıtmaya gittiği sırada şehit düşen genç bir Türk öğretmenidir.

1906 yılında Adana’nın Kozan ilçesinde doğdu. Cumhuriyet tarihine “Menemen veya Kubilay Olayı” olarak geçen ayaklanmada şehit edilen Kubilay, terzi çıraklığı yaparken Antalya Öğretmen Okulu´nun sınavlarını kazandı. Antalya ve İzmir´de okuduktan sonra 1926’da Bursa Öğretmen Okulu´nu bitirdi. Buradan bir ilkokul öğretmeni olarak mezun oldu. 23 Ocak 1930’da yedek subay asteğmen olarak askerliğini yaptığı sırada Menemen´de çıkan ayaklanmayı bastırmakla görevlendirildi. İsyancılara karşı koyduğu sırada bir kurşun ile vuruldu. Yaralandıktan sonra da şehit edildi. Anısına Menemen´de bir anıt yapıldı.

Kubilay, şehit olduğu zaman 24 yaşındaydı. Tarihimize “Menemen Olayı” adıyla geçen bu olayın elebaşları sonradan yakalanarak, Kubilay’ın şehit edildiği yerde idam edildiler.

Yayın: 27.03.2018 - Güncelleme: 27.03.2018 09:39 - Görüntülenme: 177