T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
AFYONKARAHİSAR / BOLVADİN - Derekarabağ İlkokulu

NEŞET ERTAŞ

NEŞET ERTAŞ

 

Türk halk ozanı ve halk müziği sanatçısıdır. Abdallık geleneğinin son büyük temsilcisidir. “Bozkırın Tezenesi” olarak bilinir. Bozlak formunun en önemli ustasıdır.

 

1938’de Kırşehir’de doğan Neşet Ertaş, henüz okul çağına gelmeden keman çalmayı, ardından ise bağlama çalmayı öğrenmiştir. Babası ile düğün ve toplantılarda saz çalmış türküler söylemiştir. Neşet Ertaş 1950’de İstanbul’a gelip ilk plağı olan Neden Garip Garip Ötersin Bülbül plağını çıkarmıştır. Halk tarafından beğenilen bu plaktan sonra diğer plaklar ve kasetleri de çıkarmaya devam etmiştir.

 

Süleyman Demirel’in cumhurbaşkanlığı döneminde kendisine sunulan “Devlet Sanatçısı” unvanını, “Hepimiz bu devletin sanatçısıyız, ayrıca bir devlet sanatçısı sıfatı bana ayrımcılık geliyor” diyerek kabul etmedi. Halk büyük destek vermiş ve Neşet Ertaş adeta yaşayan bir efsane olmuştur. Ozana, TBMM tarafından Üstün Hizmet Ödülü verildi. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü Neşet Ertaş’ı “Yaşayan İnsan Hazinesi” olarak ilan etti. Kendisine verilen “devlet sanatçısı” unvanını “halkın sanatçısı” olmayı tercih ederim diyerek reddeden Neşat Ertaş 2012 yılında hayatını kaybetmiştir.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 27.03.2018 - Güncelleme: 27.03.2018 09:37 - Görüntülenme: 185
  Beğen | 1  kişi beğendi