T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
AFYONKARAHİSAR / BOLVADİN - Derekarabağ İlkokulu

NİZAMÜLMÜLK

NİZAMÜLMÜLK

 

1018-1092 yılında yaşamış tarihimizin en önemli devlet adamlarındandır. Selçuklu Devleti’nin en uzun süre vezirlik yapan devlet adamıdır. Ayrıca ilk terörist suikasta kurban giden devlet adamıdır. Semerkant’ta kendi adına açtığı Nizamiye Medresesi Dünyanın ilk üniversitelerinden biri olarak kabul edilir.

 

Selçuklu döneminde Sultan Alparslan ve Melikşah’ın vezirliğini yapmıştır. Siyasi tarihimizin önemli kitaplarından Siyasetname’nin yazarıdır. Bu kitapta devlet yönetiminin temel esaslarından bahseden Nizamülmülk bu alanda yazılmış en etkin yazıya sahiptir.

 

Devlet yönetiminde ilk kez Gazneliler zamanında çalışmaya başladı. Gazneliler yıkılınca Sultan Alparslan tarafından baş vezirliğe getirildi.

 

Selçuklu döneminde toprak sistemi üzerinde yaptığı reformlarla tımar sistemini oluşturan ilk devlet adamı olarak bilinir. Selçukludan sonra kurulan Osmanlı Devleti de uzun yıllar boyunca bu sistemi devam ettirmişti. Devletin merkezileşmesi için çalışmalar yapmıştır. 1092 yılında Hasan Sabbah’ın fedaileri olan Haşhaşiler tarafından öldürülmüştür.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 20.03.2018 - Güncelleme: 20.03.2018 12:32 - Görüntülenme: 265
  Beğen | 1  kişi beğendi