T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
AFYONKARAHİSAR / BOLVADİN - Derekarabağ İlkokulu

OSMAN GAZİ

OSMAN GAZİ

 

Osmanlı Devleti´nin kurucusu ve ilk padişahıdır. Altı yüzyıl boyunca dünyanın hâkim güçlerinden biri olacak olan imparatorluk, onun ismine dayandırılarak adlandırılmıştır. Kendi adıyla anılan Osmanlı imparatorluğunun temelini atan Osman Gazi, Ertuğrul gazinin küçük oğludur.

 

Osman Gazi, babasının 1281 yılında vefatı üzerine, 23 yaşında iken Kayı Aşiret’inin başına geçti. Cesaret ve mertliği, ahlaki meziyetleri dolayısıyla kabileye baş olacak vasıfta görülen bu genç adam, güçlü kuvvetli bir insandı.

 

Lakabı Fahreddin idi. Devrinin ünlü şeyhlerinden Edebali’nin kızı ile evlendi.

 

1299 yılında, Osmanlı devletini kurdu. Ömrü boyunca Bizanslı Hıristiyanlarla savaşıp, onlardan nice topraklar fethetti. Babasının vefatında 4800 kilometrekare olan Osmanlı toprağını, çeşitli fetihlerle 16.000 kilometrekareye ulaştırdı.

 

1326 yılında, Bursa önlerinde vefat etti. Ünlü vasiyetinde “Bizim davamız kuru kavga ve cihangirlik davası değildir. Ben bütün ömrümce İslam’a hizmet için yaşadım. Padişahlık gece gündüz halkı korumak ve Allah’ın lütfüne mazhar olmak içindir.” diyerek temellerini attığı devletin ana prensiplerini de açıklamıştır.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 16.03.2018 - Güncelleme: 16.03.2018 12:53 - Görüntülenme: 276
  Beğen | 1  kişi beğendi