T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
AFYONKARAHİSAR / BOLVADİN - Derekarabağ İlkokulu

SELÇUK BEY

SELÇUK BEY

 

Selçuk Bey Selçukluların atasıdır. Oğuzların Kınık boyundandır. Selçuklu Devleti´ne adını veren Selçuk Bey, Aral Gölü ile Hazar Denizi arasına hâkim olan Oğuz Devleti´nin komutanlarından Dukak’ın oğludur. Babası ölünce 18 yaşındaki Selçuk Bey, subaşı yani ordu komutanı oldu. Genç yaşına rağmen yüksek mevkilere ulaşan Selçuk Bey´in giderek artan itibarı, Oğuz Devleti´nin Yabgusu ve eşini rahatsız edince; Selçuk Bey, kendisine bağlı aşiretiyle birlikte Oğuz Yabgu Devleti topraklarını terk etti. Selçuk Bey ve maiyetindekiler, 985’li yıllarda güneye giderek, Cend şehrine geldi. Yerleştikleri bölge, dönemin İslam ülkeleriyle sınır durumundaydı.

 

Selçuk Bey yönetimindeki Oğuz Türkleri, kısa zamanda İslamiyet’i kabul etti. Bu durum, Selçuk Bey ile Yabgu´nun arasını iyice açtı. Selçuk Bey, "Müslümanlar, gayrimüslimlere haraç vermez´ diyerek, Yabgu´nun haraç memurlarını kovdu ve bağımsızlığını ilan etti. Ardından, çevresindeki gayrimüslimlere karşı cihada başladı. Selçuk Bey´in bağımsızlığını ilan etmesi, Yabgu´ya karşı direnmesi ve cihada girişmesi, bölgede itibarını giderek artırdı ve Yabgu´ya karşı olan Türk beyleri, kendisinin etrafında toplanmaya başladı.

 

Büyük Selçuklu Devleti´nin temellerini atan Selçuk Bey, yüz yaşında vefat etti. Öldüğünde geride bıraktığı askeri ve siyasal yapı, daha sonra torunları Çağrı ve Tuğrul beyler tarafından düzenli bir devlete yani Büyük Selçuklu İmparatorluğuna dönüştürüldü.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 16.03.2018 - Güncelleme: 16.03.2018 12:55 - Görüntülenme: 231
  Beğen | 1  kişi beğendi