ŞEYH EDEBALİ

Osmanlı Devleti´nin kuruluş yıllarında yaşamış bir din bilgini ve Ahi şeyhidir. Osman Gazi´nin kayınbabası ve hocasıdır. Bir anlamda da sonradan imparatorluk olacak Osmanlı Devleti´nin fikir babasıdır. Şeyh Edebali Hazretleri, Sultan Osman’ın hürmet ettiği, her hususta danıştığı en yakın yardımcılarından olmuştur. Osmanlı Devleti’nin inkişafındaki payın büyük bir kısmının Şeyh Edebali Hazretleri gibi büyük zatlara ait olduğunda hiç şüphe yoktur.

Âlimve çevresi için örnek teşkil eden bir kişi olan Şeyh Edebali, yaptırmış olduğu zaviyede öğrenci yetiştirir ve halkı aydınlatırdı. Bilecik’te bir dergâh yaptırmış, Osman Gazi´yi de birçok defa burada misafir etmiştir. Osman Gazi’nin dergâhta bulunduğu bir gece, Osman Gazi bir rüya görür. Sabah olup rüyayı anlatınca, Şeyh Edebali rüyayı şöyle tabir etmiştir: “Sen, Ertuğrul Gazi oğlu Osman, babandan sonra bey olacak, kızımla evleneceksin. Sizin soyunuzdan nice padişahlar gelecek ve nice devletleri bir çatı altında toplayacaklar, Allah nice insanın İslam´a kavuşmasına senin soyunu vesile edecektir.” Gerçekten de öyle olur, altı asırdan fazla devam edecek olan bir imparatorluğun temelleri Osman Gazi ile atılır ve bunun ilk müjdecisi Şeyh Edebali olur.

Yayın: 23.03.2018 - Güncelleme: 23.03.2018 09:53 - Görüntülenme: 187