T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
AFYONKARAHİSAR / BOLVADİN - Derekarabağ İlkokulu

ÂŞIK VEYSEL

ÂŞIK VEYSEL

 

Veysel Şatıroğlu veya bilinen adıyla Âşık Veysel, 1894 yılında Sivas’ın Şarkışla ilçesinin Sivrialan Köyünde doğmuştur. Türk halk ozanlarının son temsilcisidir. Çiftçi bir ailenin çocuğu olarak doğan Âşık Veysel, 7 yaşında geçirdiği çiçek hastalığı sonucunda bir gözünü kaybetti. Bir süre sonra diğer gözünü de kaybetti. Babasının, Âşık Veysel´e oyalanması için aldığı sazla önce başka ozanların türkülerini çalmaya başladı. Sonra Ahmet Kutsi Tecer´in teşvikleriyle kendi sözlerini yazıp söylemeye başladı.

 

Âşık geleneğinin son büyük temsilcilerinden olan Âşık Veysel, bir dönem yurdu dolaşarak Köy Enstitüleri´nde saz hocalığı yaptı. 1965 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi, “Ana dilimize ve milli birliğimize yaptığı hizmetlerden ötürü” özel bir kanun çıkartarak maaş bağladı. Şarkışla´da her yıl adına şenlikler yapılır.

 

Eserlerinde Türkçesi yalındır. Dili ustalıkla kullanır. Hayatı zorluklarla geçen büyük ozanımız Âşık Veysel, 1973 yılında hayata gözlerini yumdu. Ondan geriye yıllar geçse de unutulmayacak şiirleri kaldı.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 27.03.2018 - Güncelleme: 27.03.2018 09:37 - Görüntülenme: 181
  Beğen | 1  kişi beğendi