T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
AFYONKARAHİSAR / BOLVADİN - Derekarabağ İlkokulu

SÜLEYMAN ŞAH

SÜLEYMAN ŞAH

 

Gerçek ismi Süleyman Şah Kaya Alpoğlu’dur. Süleyman Şah olarak anılır. Kaya Alp’in oğlu aynı zamanda da Osman Gazi’nin dedesi ve Ertuğrul Gazi’nin babasıdır. Kendisinin döneminde Osmanlılar beylik niteliği kazanmaya başlamıştır. Neticede Süleyman Şah, Osmanlı Devleti’nin kurucusu olarak kabul edilebilir. Oğuzların Bozok kolunun Kayı boyundan olan Süleyman Şah’ın 12. yüzyılın sonlarına doğru doğduğu düşünülmektedir.

 

Süleyman Şah, Cengiz Han’ın Orta Asya istilasının ardından, 13.yüzyılda Türkistan’dan batıya göç etmeye karar vermiştir. Göç edenler, Erzincan, Ahlat, Diyarbakır, Mardin ve Urfa’ya yerleşmişlerdir. Kendisinden sonra yerini oğlu Ertuğrul Gazi, ardından da Osman Gazi almıştır. Süleyman Şah’tan Osman Gazi’ye geçen dönem, bir topluluğun aşiretten, beyliğe yükselişinin adıdır. Süleyman Şah döneminde aşiret olan topluluk Dünya’ya hükmeden bir imparatorluk halini almıştır.

 

Süleyman Şah, Caber’e giderken; yolda Fırat Nehri’nde boğulmuştur. Şu an türbesi Suriye’de Türk sınırına 180 metre mesafede olan Eşme köyündedir. Lozan ve Ankara antlaşmalarına göre Süleyman Şah’ın türbesinin bulunduğu yer Türk toprakları olarak kabul edilmektedir.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 16.03.2018 - Güncelleme: 16.03.2018 12:52 - Görüntülenme: 264
  Beğen | 1  kişi beğendi