T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
AFYONKARAHİSAR / BOLVADİN - Derekarabağ İlkokulu

ULUĞ BEY

ULUĞ BEY

 

Ünlü Türk matematikçi ve astronomi bilginidir. Hem bir bilgin hem de Timurlu hükümdarıdır. Timur’un torunudur. Uluğ Bey, babasından sonra Timur Devleti’nin başına geçti. Hükümdar Uluğ Bey bu dönemde eğitimine devam etmiştir. Bir ilim merkezi haline getirdiği sarayı, devrin meşhur âlimlerinin toplanıp bilimsel tartışmalar yaptıkları bir mekân oldu. Aynı zamanda Uluğ Bey, Türk dünyasının 15. asırda yetiştirdiği en büyük astronomi bilginidir. Onun, astronomi alanında yazdığı eseri Batıda büyük ün kazandı. Farklı zamanlarda farklı kişiler tarafından dört kez Batı dillerine çevrilmiştir.

 

Semerkant’da bir rasathane ve medrese yaptıran Uluğ Bey çevredeki tüm âlimleri de buraya davet etmiştir. Rasathanenin masraflarından hiç kaçınmayan Uluğ Bey gözlemlerini 12 yılda tamamladı. Eski Yunanlıların ve Arapların gökyüzü gözlemleriyle ilgili eserlerini inceleyerek ve üzerlerinde düzeltmeler yaparak ay ve yıldızların hareketlerini gösteren tablolar düzenledi.

 

Uluğ Bey boş zamanlarını kitap okumak ve bilginlerle bilimsel konular üzerinde tartışmalar yapmak ile geçirirdi. Bir kitabı ezberinde tutacak kadar güçlü bir belleğe sahip olduğu belirtilir. Matematik ve astronomi ezberi ileri düzeydedir. Kendisi bilimle ilgilenmekle kalmayıp halkını bu konuda teşvik etmiştir.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 23.03.2018 - Güncelleme: 23.03.2018 09:58 - Görüntülenme: 178
  Beğen | 1  kişi beğendi