T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
AFYONKARAHİSAR / BOLVADİN - Derekarabağ İlkokulu

YAVUZ SULTAN SELİM

YAVUZ SULTAN SELİM

 

Yavuz Sultan Selim, 2. Bayezid’in oğlu ve 9. Osmanlı padişahıdır. Devrin önemli âlimlerinden dersler alarak çok iyi bir eğitimden geçti.

 

1512´de tahta çıkan Yavuz Sultan Selim´in ilk hedefi, doğuda Safevi Devleti tehlikesini ortadan kaldırmaktı. İran üzerine sefere çıktı. Çaldıran Savaşı´nda Osmanlı kuvvetleri Safeviler karşısında büyük bir zafer kazandı. İlerleyişini sürdüren Yavuz Sultan Selim Tebriz´e girdi. Bu zaferin ardından Dulkadiroğlu Beyliği´ne son vererek Anadolu´daki Türk birliğini sağladı.

 

Memlükler ile Safevilerin ittifak yapması üzerine Yavuz Sultam Selim, 1516´da Mısır seferine çıktı. Kısa bir sürede Memlük ordusunu yenilgiye uğrattı. Bu zaferle birlikte Suriye, Filistin, Lübnan ve Ürdün Osmanlı topraklarına katıldı. Ridaniye Zaferi ile Mümlükleri bir kez daha yenilgiye uğrattı ve Memlük Devleti yıkıldı. Halifelik Osmanlı Devleti´ne geçti ve Kahire´de bulunan kutsal emanetler İstanbul´a getirildi.

 

Osmanlı Devleti´nin dokuzuncu padişahı Yavuz Sultan Selim, 1520´de "Aslan Pençesi" denilen bir çıbandan dolayı vefat etti.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 16.03.2018 - Güncelleme: 16.03.2018 12:54 - Görüntülenme: 225
  Beğen | 1  kişi beğendi