T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
AFYONKARAHİSAR / BOLVADİN - Derekarabağ İlkokulu

YILDIRIM BAYEZİD HAN

YILDIRIM BAYEZİD HAN

 

Osmanlı Sultanlarının 4.sü Bayezid Han, Murad Hüdavendigar’ın oğludur. Yıldırım Bayezid’in ilk işlerinden birisi kendisine karşı birleşen Anadolu Beyliklerini ortadan kaldırarak Anadolu’da Türk birliğini sağlaması olmuştur.

 

Yıldırım’ın kazanmış olduğu zaferlerin en mühimlerinden birisi 1396’da, tek başına Müslüman Türk milletinin, bütün bir Hıristiyan Avrupa Devletlerine karşı kazanılmış ve tarihin en büyük zaferlerinden birisi olan Niğbolu Zaferi idi. Bu şanlı zaferin neticeleri de çok büyük olmuştur. Padişaha karşı bir daha savaşmamaya yemin eden Avrupalılara Yıldırım Beyazıt Han şöyle diyordu: “Gidiniz, yeniden ordular toplayınız ve bizim üzerimize geliniz. Bana bir kere daha zafer kazanma imkânı sağlamış olursunuz. Zira ben, Allah’ın dinini yaymak ve O’nun rızasına kavuşmak için dünyaya gelmişim.”

 

Sultan Yıldırım Beyazıt, iyi bir idareci ve askerdir. Çevik, atılgan, cesur, zamanın hadiselerini kavramış iyi bir kumandandı. Adaleti çok meşhurdu. Âlimlerin sohbetinde bulunur, onların Allah’ın emir ve yasaklarını bildiren sözlerini gönülden kabul ederdi. Osmanlı topraklarının her tarafında cami, mescit, hastane, medrese, imaret ve misafirhaneler yaptırdı. Bursa’daki Ulu Cami yaptığı en önemli eseridir.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 16.03.2018 - Güncelleme: 16.03.2018 12:53 - Görüntülenme: 232
  Beğen | 1  kişi beğendi