T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
AFYONKARAHİSAR / BOLVADİN - Derekarabağ İlkokulu

YUNUS EMRE

YUNUS EMRE

 

Tasavvuf şiirinin en önemli temsilcilerinden olan Yunus Emre aynı zamanda bir âlim ve halk şairidir. 1240 yılında dünyaya gelen mutasavvıf Yunus Emre hayatını Anadolu´da geçirmiştir.

 

Yunus Emre, hayatını Anadolu yöresinde sürdürmüş en büyük Türk ozanlarından biridir. Kendisi, 13. ve 14. yüzyıllarda yaşamış olsa da, günümüzde şiirleri hemen hemen herkes tarafından bilinmekte ve sevilmektedir. Yunus Emre, Anadolu Selçuklu Devleti’nin yıkılmaya ve Anadolu Türk Beyliklerinin kurulmaya başladığı dönemden, Osmanlı Beyliğinin kurulmasına kadar geçen sürede yaşamış bir halk şairidir.

 

Onun yaşadığı yıllarda Anadolu’da Moğol istilasının etkisiyle iç kavgalar, siyasi zayıflık, kıtlık, kuraklık gibi çok zor günler yaşanmaktaydı. Yunus Emre mezhep ve din ayrılıklarının da olduğu böyle bir dönemde Allah sevgisini, din ve güzel ahlakla ilgili düşüncelerini yaymaya çalışarak Türk - İslam birliğinin kurulmasında büyük bir rol üstlenmiştir.

 

Uzunca bir süre Hacı Bektaşi Veli dergâhında hizmet eden Yunus Emre insanları asil, garip, zengin, fakir, Hıristiyan, Müslüman ayrımı yapmaksızın, derin bir sevgiyle severdi.

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 16.03.2018 - Güncelleme: 16.03.2018 12:50 - Görüntülenme: 258
  Beğen | 1  kişi beğendi